Om Vommevad
Historien om Vommevad
Vommevad kan dateres helt tilbage til år 1882.
Vommevad har som forsamlingshus tradition for at fungere som et lokalt samlingspunkt. Forsamlingshuse har i mange år holdt liv og traditioner i det lokale kulturliv, hvor alle har haft mulighed for at mødes på tværs af generationer. I dag bruges de store inden- og udendørslokaler til fejring af livets mange begivenheder, til virksomhedsmøder og øvrige events der årligt udspiller sig i huset.
Siden 2006 overtog værtsparret Hans og Kirsten Larsen husets daglige drift, hvor Kirsten fungerer som husets værtinde, mens køkkenet drives af kokken Hans.
Navnet Vommevad
Navnet Vommevad, stammer langt tilbage i historien, da der var et vadested. Her gjorde bønderne holdt på deres færd, for at deres dyr kunne få noget at drikke. Dette foregik i forbindelse med Regstrup Å, der løber langs forsamlingshusets baghave.
Vommevads begyndelse
Huset består i dag af to selskabslokaler med egen terrasse og tilhørende grønne arealer. Kvadratmeterne er fordelt på 3 etager, inklusiv en lys kælder med tilhørende toiletfaciliteter.
I starten var huset ikke ret stort, men efterspørgslen på et forsamlingssted – tilbage ved dets oprindelse – steg. Man valgte derfor i år 1940 at rive det gamle hus ned, og dermed bygge et større. Det har udartet sig til størrelsen det er i dag.
Frivillige og lokale håndværkere hjalp til med byggeprojektet. Frk. Skov, fra Knabstrup Teglværk, skænkede mursten og tegl til opbyggelse af det nye hus. Dermed er Vommevad bygget og drevet af mange lokale ildsjæle, der gerne så Vommevad som det lokale forsamlingspunkt.
Vommevad som forsamlingshus
Huset bliver den dag i dag stadig brugt til private fester og andre arrangementer. For mange år siden, blev der ligeledes holdt arrangementer såsom:
- Politiske og folkelige arrangementer
- Gymnastik
- Folkedans
- Foredrag
- Sangaftner
- Teater
Ligeledes blev forsamlingshuset brugt til sognerådsmøder – disse blev dog flyttet til et nybygget plejehjem og har siden da været samlingspunkt for netop disse møder.
Ved de politiske møder, som der er holdt mange af, er der blevet truffet mange vigtige beslutninger og mange forskellige kendte politikere har lagt deres vej forbi ved sådanne møder.
Huset har også været brugt til valgsted indtil kommunesammenlægningen, hvor valgstedet blev flyttet ned i Nr. Jernløse hallen.
Teaterforestillingerne blev spillet inde i den store sal. Her blev bl.a. spillet stykket ”Bonden ved diget” skrevet af Morten Korch.
Morten Korch blev inviteret ud for at se forestillingen og han var meget imponeret over fremførelsen.
Ligeledes er der spillet ”Elverhøj”, som en udendørs forestilling. Den blev spillet i haven mod vest, med scenen nede i haven og hvor Christian den IV gik over åen, som løber lige bag haven. Det var et stort arbejde at stable sådan en forestilling på benene, men resultatet var meget livagtigt i de smukke omgivelser.
I 60’erne blev der lavet en ny parkeringsplads, da der næsten altid manglede parkeringspladser, når der blev holdt fester i huset. Der blev doneret et stykke jord fra en gårdejer, som har mark lige op til forsamlingshuset og frivillige hjalp til med at lave pladsen.
Drift som aktieselskab
Aktieprotokollen løber helt tilbage til 1940. I starten solgte man aktier, for at skaffe midler til at få huset op og stå. Der er igennem alle år solgt aktier, hvilket bl.a. har været med til at sikre centralvarme og andet vedligeholdelse.
Aktieholdere har alle stemmeret, ved den årlige generelforsamling. De aktier der sælges den dag i dag, hjælper til vedligeholdelse og fornyelse af huset.
Husets bestyrelsen er med til at holde huset ved lige. Årligt arrangerer bestyrelsen hyggelige arrangementer for lokalbefolkningen, hvor overskuddet går til vedligeholdelsen af huset. Der arbejdes gratis under disse arrangementer, som bl.a. inkluderer:
- Høstfesten
- Julemarkedet
- Høstfesten
Vommevads Facebook holdes løbende opdateret, for hvornår disse arrangementer løber af stablen.
Vommevad i dag
I dag er forsamlingshuset stedet for særligt private arrangementer.
I de senere år har bestyrelsen gjort meget, for at holde forsamlingshuset i meget fin stand og man gør meget for at bevare det gamle look.
Fra at være et lille hus, med en lille sal og med beboelse til værtsparret i den ene ende, har huset nu både en lille sal, hvor der kan være 50 personer og en stor hvor der nemt et plads til 175 personer.
På 1. sal er der en lejlighed, hvor værtsparret bor. Værten bliver ansat af bestyrelsen og de driver et meget velassorteret køkken, både til forskellige fester og til mange andre formål.
Huset har mange udlejninger og der er ofte fester i begge sale samtidig. Ligeledes er der foreninger som holder deres møder og generalforsamlinger.
Der er lavet handicap toilet og i det hele taget er huset et meget handicapvenligt hus. Dansk Handicap Forening er bruger af huset og er glade for, at holde deres arrangementer her.
På sydsiden af huset er der etableret en stenterrasse med udgang fra den lille sal. Der er ligeledes handicap-venlig tilgang til den.
Denne terrasse bliver meget brugt til fester, hvor gæsterne får deres velkomst drinks dér og ligeledes eftermiddags kaffen. Haven er også blevet brugt til, at brudepar er blevet kørt ned til terrassen og blive modtaget der.
Fra terrassen er der udsyn ned til Regstrup Å og til den smukke have med mange gamle træer.
Mod vest er der lavet en stor træterrasse, hvor der kan serveres velkomstdrinks, kaffe eller lignende og samtidig nyde eftermiddags- og aftensolen. Her er der også smuk udsigt til de gamle træer i haven.